Térdprotézis műtét magánklinikán

Amikor állandósul a térd fájdalma, amikor már nem csak reggel ébred arra, hogy fáj a térde, hanem ez a fájdalom megkeseríti a mindennapjait, netán már aludni sem hagyja, akkor szinte már bizonyos, hogy szüksége van térdprotézisre.

A pécsi Da Vinci Magánklinikán végzek térdprotézis műtéteket, ahol nem kell éveket várnia a műtétre.

 

 

Ne halogassa a térdprotézis műtétet!

Nem érdemes elodázni a térdprotézis műtétet. Ha a fájdalom elviselhetetlen, sokan akár éveken keresztül szedik a fájdalomcsillapítókat, csak hogy ne kerüljön sor a műtéti beavatkozásra. Pedig ez nem megoldás. Sőt, ezzel még többet árt önmagának. Az éveken át szedett nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID-készítmények), fájdalomcsillapító szerek mellékhatására komoly szövődmények, súlyos belgyógyászati problémák (gyomor- és nyombélfekély, gyomorvérzés, vékony és vastagbél gyulladások) alakulhatnak ki. Ezért nem érdemes a látszólag könnyebb utat választania, hogy megszűnjön a térdfájdalma.

 

Térdünk

Testünk legnagyobb és legösszetettebb ízülete a térdünk, mely elengedhetetlenül fontos a mozgásban.  A térdet szinte a nap minden percében használjuk. Folyamatosan kopik és használódik.

A térdünk működése közben csukló-, gördülő és bizonyos mértékig rotációs mozgást is végez.

Részei a combcsont, lábszárcsont, térdkalács, ízületi porcok (tükörporc illetve rostos porc), szalagok.

 

Teljes térdprotézis, high flex térdprotézis

A tel­jes térd­pro­té­zis a teljes térd­ízü­le­ti íz­fel­színt, azaz a tel­jes comb­cson­ti, va­la­mint a teljes síp­cson­ti íz­fel­színt pó­tol­ja. Ezek a tönkrement, el­ko­pott íz­fel­szí­nek ma­ra­dék­ta­la­nul el­tá­vo­lí­tás­ra ke­rül­nek és he­lyet­tük a comb­csont­ba és a síp­csont­ba fém kom­po­nen­sek ke­rül­nek be­ül­te­tés­re, több­nyi­re csont­ce­ment­tel tör­té­nő be­ra­gasz­tás­sal, közéjük speciális műanyag csúszófelszín kerül.

A protézisek legújabb generációja az egészséges térdízülethez hasonló geometriával bírnak és mozgásterjedelmük elérheti az egészséges térdízületét.  Ezek az úgynevezett high flex térdprotézisek, amelyeket saját gyakorlatomban is jó eredménnyel alkalmazok.

terdprotezis
Zimmer NexGen LPS-High Flex térdprotézis

 

Mikor van szükség térdprotézisre?

Akkor kerül szóba a térdprotézis lehetősége, ha a beteg térd ízületének állapota már nem javítható konzervatív kezeléssel: gyógytornával, fizioterápával, gyógyszeres és injekciós kezeléssel. Ilyenkor válik szükségessé a térdprotézis műtét.

A sérült, elkopott ízületi felszínt a ma ismert technikákkal még nem tudjuk visszanöveszteni, azonban képesek vagyunk jobbra cserélni. A térdprotézissel szinte teljesen visszaállítható a térd eredeti mozgásszabadsága, fájdalommentessége.

 

Miért jó a térdprotézis beültetés?

 • Csökkennek, sőt megszűnnek a térd fájdalmai
 • Javul az ízület mozgása (a műtét utáni specifikus gyógytornával)
 • Újra teljesebb életet élhet, még sportolhat is
 • Nem lesz többé szüksége a rendszeresen szedett fájdalomcsillapítókra

 

Ha elérkezettnek látja az időt a térdprotézis műtétre, akkor érdemes alaposan tájékozódnia, hogy zajlik a műtét magánklinikán és ez milyen előnyökkel jár Önnek. Az alábbiakban a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adunk választ Önnek.

 

Mire van szükség a műtét előkészítéséhez?

Először egy konzultáción találkozunk, ahol részletesen megbeszéljük az Ön problémáját. Fontos, hogy megismerjem az Ön történetét, mert így tudok körültekintően odafigyelni, hogy a kockázatok mérlegelésével az Ön számára legjobb megoldást találjuk meg.

Ezt követően egy sor előzetes vizsgálatot kell elvégeztetnie, hogy a műtétet biztonságosan tudjuk elvégezni. Az alábbi vizsgálatok szükségesek a felkészüléshez:

 • Laborvizsgálat (vérvétel)
 • Gyógyszerszedéstől függően belgyógyászati vizsgálat
 • Góckutatás (elsősorban fogászat, fül-orr-gégészet, nőgyógyászat, urológia)
 • Aneszteziológiai vizsgálat

 

Milyen eljárással zajlik a térdprotézis műtét?

Tudni szeretné, hogyan zajlik a térdprotézis műtét? Az alábbiakban lépésről lépésre ismertetjük, hogy mi történik a műtét során.

A műtétet vagy altatásban, vagy gerinctáji érzéstelenítésben végezzük. A térdprotézis műtét során a térdízületet egyenes elülső vágással kb. 8 cm-es metszéssel tárjuk fel. A térdkalács mellett az ízületi tokot megnyitjuk, a térdkalácsot félre helyezzük. A meglévő rostos porcállományt eltávolítjuk, majd a combcsont tengelyt megfúrjuk a velőűrön keresztül. Rezekciós sablon segítségével négy az egyben módon a combcsont végét lefűrészeljük.  Ezt követően a lábszárcsontot fúrjuk meg a velőűrön keresztül és rezekciós sablon segítségével a lábszárcsont lekopott porcfelszínét kifűrészeljük. Megfelelő méretben próbaprotéziseket helyezünk be a combcsont és a lábszárcsont felszínére és a kettő közé egy műanyag csúszófelszínt helyezünk. Szalagstabilitási vizsgálatot követően a próbaprotéziseket eltávolítjuk, majd a végleges protéziseket antibiotikumot tartalmazó csontcementtel becementezzük. Ez 10 perc kötési idő után teljes stabilitást biztosít. A felszínek közé ezt követően végleges csúszófelszínt ültetünk be. Végül betesszük a szívócsövet és réteges sebvarrattot készítünk, amire steril fedőkötés kerül, amit rugalmas pólyával rögzítünk kívülről.

A műtét átlagos ideje 1 – 1,5 óra.

 

Mennyi időt kell a magánklinikán tölteni?

Összesen 3 napot, azaz 2 éjszakát kell eltölteni a kórházban.

Első nap a műtétet általában délelőtt végezzük. Aznap délután már gyógytornára, gyógytornász segítségével segédeszközökkel sétára is sor kerül.

Második nap a szívócsövet eltávolítjuk. Gyógytornász segítségével gyógytorna, séta, lépcsőzés segíti a gyógyulását.

A harmadik nap reggelén távozhat a magánklinikáról.

 

Mennyi ideig tart a felépülés a térdprotézis műtét után?

A varratokat a műtétet követően 10-14 nap múltán távolítjuk el.

A műtét után otthon gyógytornával, a házi betegápolási szolgálat keretein belül folytathatja a rehabilitációt, vagy más kórház rehabilitációs osztályán bentfekvéssel 3-6 hét szükséges.

Körülbelül 2 hónap után bírja a térde újra a teljes terhelést.

 

Kivételes, kényelmes környezet Pécsett a Da Vinci Magánklinikán

A műtéteket a pécsi  Da Vinci Magánklinikán végzem, ami Magyarország egyik legexkluzívabb magánkórháza. A klinika modern megjelenése és elhelyezkedése lenyűgöző. Pécsett, a Mecseken, közvetlenül város felett található a panorámás üveg-acél felületekkel kialakított kórház.

A klinikán két nagyműtő és 11 betegszoba áll rendelkezésre. A kényelmes, komfortos szobákból gyönyörű kilátás nyílik a klinikát körülvevő fenyvesre és a Mecsek lábánál elterülő pécsi látképre. A klinika a személyre szabott, professzionális szolgáltatásokkal várja a pácienseket.

 

Amit érdemes tudnia rólam:

 • Tóbi Zoltán vagyok, ortopéd sebész főorvos.
 • Egyik fő szakterületem a térdprotézis beültetések a legmodernebb technikákkal és implantátumokkal.
 • Hivatásomnak tekintem, hogy betegeimnek a fájdalmai megszűnjenek és gyorsan visszanyerjék mozgásban aktív életüket, és lehetővé tegyem számukra a mozgás élményét, szabadságát.
 • Sok száz sikeresen elvégzett protézisműtétet végeztem már el. Térdprotézis műtéteimet minimál invazív, kisfeltárásos izomzatot megkímélő módszerrel végzem.
 • További információkat talál rólam a Bemutatkozó oldalamon

 

Amiért érdemes a térdprotézis műtétet magánklinikán választania:

 • Akár 1 hónapon belül elvégezzük a műtétet. (Az állami kórházakban közel másfél-két év a várakozási idő.) Ha a magánklinikát választja, már el is felejtheti a műtétet és a térdfájdalmait, mire az állami kórházban még sorra sem kerülne.
 • Magas minőségű implantátumokkal dolgozok (A Zimmer világszínvonalú amerikai cég high flex protéziseivel.)
 • Tapasztalt, megbízható szakorvos végzi el a műtétet.
 • Komfortos, exkluzív környezetben zajlik a műtét és a lábadozás, ahol odafigyelnek az Ön igényeire.

 

Kérjen konzultációs időpontot!

Válassza azt az évtizedekig tartó biztonságot, amit egy teljes térdprotézis nyújthat Önnek. Szabaduljon meg a fájdalomtól és ne halogassa a műtétet!

Vegye fel velem a kapcsolatot, kérjen konzultációs időpontot, tegye meg az első lépést, egy újabb, szabadabb élet felé!

 

 

 

Dr. Tóbi Zoltán

Tel. +36 20 439 00 82

 

Küldjön üzenetet!

  adatkezelési tájékoztatót.