Csípőprotézis műtét magánklinikán

Ha már tűrhetetlen a csípő fájdalma, ami mozgáskorlátozottsággal is jár, a tüneteket pedig konzervatív módszerrel már nem lehet kezelni, akkor Önnek valószínűleg csípőprotézis műtétre van szüksége.

A pécsi Da Vinci Magánklinikán végzek csípőprotézis műtéteket, ahol nem kell éveket várnia a műtétre.

A legmodernebb technikával végzem a csípőprotézis műtéteket, amely során nincs izomátvágás és amely után gyorsabb a felépülés, a rehabilitáció.  A műtét után 1 hónappal már újra teljes életet élhet és visszatérhet dolgozni.

 

 

Mikor van szükség csípőprotézisre?

Nem csak időseknek lehet szüksége csípőprotézis beültetésére, az életkor előre haladtával jelentkező ízületi kopások következtében. A csípő fájdalma jelentkezhet már fiatalkorban is, többek között veleszületett rendellenességek (csípőficam talaján kialakult korai ízületi kopások) vagy gyerekkori csípőbetegségek (Perthes-kór) következtében. Középkorúaknál a combfej elhalását okozhatják a szteroidok (szteroidokkal kezelt bélbetegségek, korai reumás betegségek, vérképző szervi betegségek) vagy az alkohol toxikus hatása.

Ha későn ismerik fel a betegséget, amikor már összeroppan a combfej, akkor már csak a csípőprotézis lehet a megoldás.

csípőfájdalom

 

Ne halogassa a csípőprotézis műtétet!

Ne várjon az utolsó pillanatig a műtéttel. Ne válassza a fájdalommal járó bicegést! Az ilyenfajta mozgás ugyanis további ízületeket is veszélyeztethet. A túlzott terhelés miatt a térd, a másik oldali csípő és az ágyéki gerinc ízülete is megbetegedhet.

Az sem szerencsés, ha a fájdalom ellen éveken keresztül szedi a nem szteroid gyulladásgátlókat (NSAID-készítmények), fájdalomcsillapító szereket, mert azok mellékhatására komoly szövődmények, súlyos belgyógyászati problémák (gyomor- és nyombélfekély, gyomorvérzés, vékony és vastagbélgyulladás) alakulhatnak ki.

A régóta fennálló csípőkopás esetében a mozgás beszűkülése, a szövetek rövidülése, az izmok gyengesége olyan mértékű lehet, amely később a műtét utáni rehabilitálódást is lassíthatja.

 

Miért jó a csípőprotézis?

A műtét után újra fájdalommentes életet élhet. A csípőprotézis beültetésnek köszönhetően visszatérhet azokhoz a mindennapi teendőkhöz, amiket már nem tudott elvégezni. Újra képessé válik arra, hogy ellássa az otthoni és a munkahelyi teendőit.

A műtét után megszűnnek a csípő fájdalmai. Specifikus gyógytornával pedig javítható az ízület mozgása egészen a betegség előtti állapotig. Így újra teljes életet élhet. Nem lesz többé szüksége a rendszeresen szedett fájdalomcsillapítókra sem.

 

Mi az a csípőprotézis beültetés?

A csípőízület két fő részből áll: a combcsont fejéből és a csípőcsont árkából, ízületi vápájából (ebbe illeszkedik a combcsont feje). A csípőprotézis beültetés során a combcsonti terület és a medencecsont elkopott részeit mesterséges anyagokkal, protézissel helyettesítjük. A műtét során a combcsont velőűrébe ültetünk be egy fém szárat. A medence vápába egy fém vagy műanyag vápa kerül beültetésre, ami befogadja a fémszárra helyezett fejet. Így a két beültetett elem egymással kapcsolatban marad, amikor Ön mozog, hogy ne alakuljon ki ficam, a protézis stabil legyen. A beültetéskor arra is figyelünk, hogy a végtagok hosszát egyformára beállítsuk.

TRI-LOCK® Bone Preservation Stem

 

Cementes vagy cement nélküli csípőprotézis?

Időseknek, 70 év felett a cementes, fiataloknak a cementmentes csípőprotézist ajánlom, a pontos választást a beteg csontállománya határozza meg. Minden esetben a nagy kopásállóságú kerámia fejet használom.

 

Miben különbözik az elülső feltárással végzett, minimál invazív technikával végzett csípőprotézis beültetés a hagyományos műtétekkel szemben?

A csípőprotézis műtétet minimal invazív technikával hazánkban még csak kevés helyen végzik, a legtöbb helyen, állami kórházban még a hagyományos műtéti eljárást alkalmaznak. A DaVinci magánklinikán én csak ezzel az új módszerrel végzem a műtéteket.

Ennek az új mű­té­ti el­já­rás­nak a lé­nye­ge az, hogy a pro­té­zis a csípő kö­rü­li izmok sér­té­se nél­kül kerül be­ül­te­tés­re. A ha­gyo­má­nyos mű­té­tek­kel szem­ben a műtét nem jár izmok, illet­ve inak át­vá­gá­sá­val, hanem a pro­té­zis be­ül­te­té­se egy ter­mé­sze­tes, izmok kö­zött találha­tó résen ke­resz­tül tör­té­nik. A műtét nagy gya­kor­la­tot és spe­ci­á­lis esz­kö­zö­ket igényel.

A mű­tét­nek szá­mos elő­nye van a ha­gyo­má­nyos módon vég­zett mű­té­tek­kel szem­ben.

 • Az „új csípő” sok­kal sta­bi­labb, ezért a ha­gyo­má­nyos mű­té­tek utáni kor­lá­to­zá­sok (mély­re való ülés,  ci­pő­fű­ző meg­kö­tés, il­let­ve az ol­dal­ra fek­vés ke­rü­lé­se, stb.) nem szük­sé­ge­sek.
 • A rend­kí­vül kicsi met­szés, mely át­la­go­san fele a ha­gyo­má­nyos mű­té­tek­hez ké­pest (kb.: 5-8 cm) a bi­ki­ni vo­na­lá­ban is ejt­he­tő, így a ké­sőb­bi­ek­ben a heg rejt­ve maradhat.
 • Mivel je­len­tő­sen ki­sebb a szö­ve­te­ket ért sé­rü­lés, ke­ve­sebb a műtét utáni fáj­da­lom.
 • A műtét során ki­sebb a vér­vesz­tés, ezért a műtét utáni vér­át­öm­lesz­tés szükségessé­ge rend­kí­vül ritka.
 • Te­kin­tet­tel arra, hogy az izmok tel­jes ter­hel­he­tő­sé­ge meg­ma­rad, a be­te­gek többsége né­hány nap­pal a mű­té­tek kö­ve­tő­en meg­eről­te­tés nél­kül képes se­géd­esz­köz nél­kül járni, illetve pár hét­tel ké­sőbb ve­zet­ni vagy könnyebb mun­kát vé­gez­ni.

 

Hogyan történik a csípőprotézis műtét?

Az alábbiakban lépésről lépésre ismertetem, hogy mi történik a minimal invazív csípőprotézis műtét során.

A műtétet vagy altatásban, vagy gerinctáji érzéstelenítésben végezzük. A csípőprotézis műtét során a csípőízületet egyenes elülső vágással kb. 5-8 cm-es metszéssel tárjuk fel.  A rectus izomzat izomcsoportok közötti virtuális résben feltárjuk az elülső ízületi tokot. Ennél a technikánál nincs izom leválasztás. Az ízületi tok elülső részét eltávolítjuk, a combnyakat kipreparáljuk, oszcillációs fűrésszel a combfejet eltávolítjuk.  Az ízületi vápát a medencecsontban gömbmarókészlettel előkészítjük és a megfelelő méretű műanyag vápát bepróbáljuk. Ezt követően a combcsont felső részét előemeljük, a velőűrt kireszeljük és egy fém próba szárat a velőűrbe belehelyezünk, majd egy próbafejjel a csípőt helyre tesszük. Mozgásstabil vizsgálat elvégzése után a próbaprotéziseket eltávolítjuk, a csontállománynak és az életkornak megfelelően cementes vagy cement nélküli csípőprotézist beültetjük. Cement nélküli csípőprotézis esetén fémötvözet vápát szorítunk a medencecsontba, majd műanyag betétet (insert) helyezünk bele. A combcsontba beleszorítjuk a cement nélküli fémötvözetű szárat, majd magas kopásálláságú nagyméretű kerámiafejjel tesszük helyre a csípőt. A cementes csípőprotézis esetén a medencecsontba a műanyag vápa antibiotikumos cementes beragasztása történik, majd a combcsontba a fémötvözetű szár becementezése után a kerámia fejjel a csípőt helyre tesszük. Végül behelyezzük a szívócsövet és felszíni sebvarrattot készítünk.

A műtét átlagos ideje 1 – 1,5 óra.

 

 

 

Mire van szükség a műtét előkészítéséhez?

Először egy konzultáción találkozunk, ahol részletesen megbeszéljük az Ön problémáját. Fontos, hogy megismerjem az Ön történetét, mert így tudok körültekintően odafigyelni, hogy a kockázatokat mérlegelve az Ön számára legjobb megoldást találjuk meg.

Ezt követően egy sor előzetes vizsgálatot kell elvégeztetnie, hogy a műtétet biztonságosan tudjuk elvégezni. Az alábbi vizsgálatok szükségesek a felkészüléshez:

 • Laborvizsgálat (vérvétel)
 • Gyógyszerszedéstől függően belgyógyászati vizsgálat
 • Góckutatás (elsősorban fogászat, fül-orr-gégészet, nőgyógyászat, urológia)
 • Aneszteziológiai vizsgálat

 

Mennyi időt kell a magánklinikán tölteni?

Összesen 3 napot (2 éjszakát) kell eltölteni a kórházban.

Első nap a műtétet általában délelőtt végezzük. Aznap délután már gyógytornára, gyógytornász segítségével segédeszközökkel sétára is sor kerül.

Második nap a szívócsövet eltávolítjuk. Gyógytornász segítségével gyógytorna, séta, lépcsőzés segíti a gyógyulását.

A harmadik nap reggelén távozhat a magánklinikáról.

 

Mennyi ideig tart a felépülés a csípőprotézis műtét után?

A varratokat a műtétet követően 10-14 nap múltán távolítjuk el.

A műtét után otthon gyógytornával, a házi betegápolási szolgálat keretein belül folytathatja a rehabilitációt, vagy más kórház rehabilitációs osztályán 3-6 hétig.

Körülbelül 1 hónap után teljes a gyógyulás és újra teljes életet élhet, munkába állhat.

 

 

Exkluzív, kényelmes környezet Pécsett a Da Vinci Magánklinikán

A műtéteket a pécsi  Da Vinci Magánklinikán végzem, ami Magyarország egyik legexkluzívabb magánkórháza. A klinika modern megjelenése és elhelyezkedése lenyűgöző. Pécsett, a Mecseken, közvetlenül város felett található a panorámás üveg-acél felületekkel kialakított kórház.

A klinikán 2 nagyműtő és 11 kétágyas betegszoba áll rendelkezésre. A kényelmes, komfortos szobákból gyönyörű kilátás nyílik a klinikát körülvevő fenyvesre és a Mecsek lábánál elterülő pécsi látképre. A klinika a személyre szabott, professzionális szolgáltatásokkal várja a pácienseket.

 

Amit érdemes tudnia rólam:

 • Dr. Tóbi Zoltán vagyok, ortopéd sebész főorvos.
 • Egyik fő szakterületem a csípőprotézis beültetések a legmodernebb technikákkal
 • Magas minőségű implantátumokkal dolgozok
 • Hivatásomnak tartom, hogy páciensem számára lehetővé tegyem a mozgás élményét és szabadságát.
 • A csípőprotézis műtéteket minimál invazív elülső feltárásos izomátvágás nélküli technikával végzem, már több mint 400 ilyen sikeres beavatkozás végeztem.
 • További információkat talál rólam a Bemutatkozó oldalamon olvashat

 

Amiért érdemes a csípőprotézis műtétet magánklinikán választania:

 • Gyorsan sorra kerül. Akár 1 hónapon belül elvégezzük a műtétet. (Az állami kórházakban közel másfél-két év a várakozási idő.)
 • Gyorsan felépül. Már a műtét napján sétál, összesen 3 napot, 2 éjszakát tölt a klinikán, majd pár hét múltán újra teljes életet élhet.
 • Tapasztalt, megbízható szakorvos végzi el a műtétet.
 • Komfortos, exkluzív környezetben zajlik a műtét és a lábadozás, ahol odafigyelnek az Ön igényeire.

 

Kérjen konzultációs időpontot!

Szabaduljon meg a fájdalomtól és válassza a csípőprotézis által nyújtott évtizedekig tartó biztonságot. Ne halogassa a műtétet!

Vegye fel velem a kapcsolatot, kérjen konzultációs időpontot, tegye meg az első lépést a fájdalommentes, teljes élet felé!

 

 

 

Dr. Tóbi Zoltán

Tel. +36 20 439 00 82

 

  adatkezelési tájékoztatót.